BİONTECH HAKKINDAKİ BİLGİLER VE YAN ETKİLERİ

Amerikan ilaç firması Pfizer ve Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech’in ortak geliştirdikleri aşının etkinlik oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu açıklaması, Corona pandemisinin yakında sona erebileceği umutlarını arttırdı.

Gelişmeler olumlu olsa da uzmanlar, bunun, maske kullanımının sona ereceği anlamına gelmediği uyarısında bulunuyor.

Pfizer’ın aşısı, bağışıklık sistemini Corona virüsüyle mücadeleye hazırlamada yeni bir yaklaşım ve teknolojiden yararlanıyor.

Diğer aşıların çoğu, virüsün zayıflatılmış ya da ölü halinin tamamını ya da bir kısmını insan bedenine veriyor. Bu aşılama sayesinde bağışıklık sistemi, gerçek virüsü hedef alıyor.

Pfizer’ın aşısı ise Corona virüsünün bir parçasının genetik verilerini taşıyor. Aşı, kişinin koluna enjekte edildiğinde kas hücreleri, virüsü imal etmeye başlıyor.
Pfizer, bu teknolojiyi, Alman ortağı BioNTech’ten aldı. Moderna’nın benzer yaklaşımla geliştirdiği aşı da klinik deneylerin sonuna yaklaşıyor.

Corona virüsü aşısı, bu aşı teknolojisinin vereceği ilk sınav niteliğinde. Ancak uzmanlar, bu teknolojinin başka birçok hastalığın tedavisinde da umut vadedeceği görüşünde. Genetik kod, virüslerin bütününü ya da parçalarını oluşturmaktan çok daha kolay. Geleneksel yaklaşımda virüslerin bütününün ya da parçalarının canlı sistemlerin içinde üretilmesi gerekiyor.

Yan Etkileri

Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

Kaynakça

www.covid19asi.saglik.gov.tr

www.amerikaninsesi.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir