Halkla İlişkiler Sektöründe Saygın Bir Yer Edinmenin 10 İpucu

Genç halkla ilişkiler uzmanları sıklıkla müşterileri ve meslektaşlarının kendilerini çocuk yerine koyup ciddiye alınmamalarından ve yeterince sorumluluk verilmemesinden şikayet eder.

Oysa bu dinamik sektörde yetenekli genç uzmanlara, müşterilerinin hedeflerine ulaşmalarında yardımcı olmalarını sağlamak üzere sıklıkla çok büyük sorumluluklar veriliyor. Müşteri baskısı çok zaman bunaltıcıdır ve müşteri taleplerini yönetmek bazen deneyimli profesyoneller için bile çok zor olabilir.

Genç profesyoneller tarafından bu tür baskılar genellikle sorumlu ve akıllı bir ekip üyesi olarak ciddiye alınmama olarak algılanır ve tepkiyle karşılanır. İşte size en zorlu müşteri ve meslektaşlarınızın bile saygı ve ilgisini kazandıracak 10 ipucu:

Bir yetişkin gibi giyinin.

Evet, paranız az olabilir ama yine de uygun fiyatlı üstünüze iyi oturan bir takım elbiseyi karşılayabilirsiniz. Son trendler yerine klasik tarzı tercih edin. Ajans ortamınızda gündelik (casual) kıyafetler giyiliyor olsa bile müşterinizin kültürünü anlayarak onların giyindiği şekilde giyinin.

Bu saç ve makyaj için de geçerlidir. Görünüşünüzün muntazam ve profesyonel olmasını sağlamak için biraz daha fazla zaman harcayın. CEO’lar ve departman yöneticilerinin nasıl giyindiğine bakın ve saygı gösterdiğiniz bu insanlara benzemeye çalışın.

Günlük takılmaları ve şakacı konuşmaları minimuma indirin

Müşterileriniz ve meslektaşlarınız sizinle şakalaşmak isteyebilir, bununla birlikte mümkün olduğunca ciddi tavrınızı koruyun. Kıkırdamalardan kaçınmak size saygı kazandıracaktır.

Meslektaş ve müşterilerinize karşı cana yakın olun, ancak hedefiniz onların dostluğunu değil saygılarını kazanmak olmalıdır. Aradaki sınırı korumak, doğru davranışlar sergilemenize ve kişiliğinizi korumanıza yardımcı olur.

Ses tonunuzu ve dilinizi ayarlayın Çok yumuşak bir tonda mı konuşuyorsunuz?

Tiz bir sesiniz mi var? Aksanınız mı var? “Yani”, “demek istediğim”, “her neyse” gibi ifadeleri çok mu sık kullanıyorsunuz?

Konuşma dilinizde yaptığınız hataların farkında olmayabilirsiniz ancak bilmelisiniz ki bu profesyonelliğinizi kötü etkiler. Muğlak ifadeler yerine daha net ifadeleri kullanın.

Örneğin, “Bunun iyi bir fikir olduğunu düşünüyorum” yerine şunu söyleyebilirsiniz: “Bu fikir web sitenizin trafiğine hızla etki edecek” Güvenilir bir arkadaşınız günlük konuşma dilinde kullandığınız gereksiz kelimeleri ya da aşırı kullandığınız kelimeleri belirlemenize yardımcı olabilir, böylece bu kelimeleri müşterilerinizle konuşurken onları dinlemeye teşvik edecek başka kelimelerle değiştirebilirsiniz.

36366

Ofis klişesi haline gelmekten kaçının

Ofiste çalışırken çok fazla şey içmeyin. Kişisel yaşamınız hakkında konuşmayın. İş arkadaşlarınız veya müşterilerinizle flört etmeyin. Çalışma masanızı temiz ve düzenli tutun. Sosyal medyada geçirdiğiniz zamanı sınırlayın. İşteyken arkadaşlarınızla mesajlaşmayın. Sosyal medya içeriğinizi temizleyin ve gizlilik ayarlarınızı doğru yapılandırın. Daima işe zamanında gelin ve işte hiçbir zaman ağlamayın.

Kendinizi bilgiyle donatın

Müşterilerinizi, ne iş yaptıklarını, iletişim hedeflerini ve hedef kitlelerini anlamak için zaman harcayın.

Sektörel yayınları ve iş dünyası yayınlarını okuyun; (sadece popüler kültürü değil) güncel olayları takip edin. Çeşitli bilgi kaynaklarını okuyarak konuşmalara güvenle katılıp katkıda bulunabilirsiniz.

Her zaman ‘evet’ demeyin

Sorular sorun ve müşteriyi düşünmeye sevk edin. Müşteriniz ulusal bir gazetede haber olmak istediğinde soru sorun: Bu haber yayınının amacı ne? Şirkete ve yöneticilerine ne kadar erişim verecekler? Hikâyenin seçkin olması gerektiğini anlayabiliyorlar mı?

Bu yayınla hedef kitlelerinden hangisine ulaşmak istiyorlar? Müşterilerinize hedeflerine ulaşmalarında onlara nasıl yardımcı olabileceğinizin gerekçelerini vermeye çalışın.

Değerlerinizi ve enerjinizi sergileyin

Müşterilerinizin beklenti ve sorunlarını karşı öngörülü olun. Beklentileri daha iyi yönetmek ve kaynakları doğru şekilde sağlamak için birkaç senaryo hazırlayın. Fikrinizin neden ve nasıl müşterinize fayda sağlayacağını gösterebilmek için öneri ya da tavsiyelerinizin hazır olduğundan emin olun.

 

Risk alın

Bir girişim ya da fikrin peşinden gitmek için her zaman izin istemeyin. Hesaplanmış ve kendinden emin bir şekilde risk almak her büyük liderde olması gereken bir özelliktir.

 

Kendi PR’ınızı yapın

Patron ya da müşterilerinizin ciddi iş sonuçları elde ettiğinizin farkında olmalarını  beklemeyin. Başarılarınızın iletişimini yapın.

Proje hedeflerini gerçekleştirdiğinizde patronlarınıza ya da benzer şekilde    müşterilerinize kısa bilgilendirme e-postaları gönderin.

 

Övgüyü paylaşmaktan korkmayın

İyi sonuçlanmış bir iş için müşterinizi ya da meslektaşınızı (yazılı olarak) tebrik etmek iyi niyetinizi ve ekip oluşturmayla liderlik özelliklerinizi gösterir.

Gençliğinize bir değer olarak sarılın ve bir profesyonel olarak enerji, yetenek ve fikirlerinizi gururla sergileyin.

Duruşunuzu; zeka, güven ve iş ahlakınızı gösterin.

Lider olmak için bir lider gibi davranmalısınız.

 

Kaynak: http://www.prdaily.com/Main/Articles/12524.aspx

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir