Seyitgazi

ESKİŞEHİR

   Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık yirmi beşinci şehri. 2014 yılına göre Eskişehir nüfusu 812.320’dir. Ortasından Porsuk Çayı geçen şehir, içerisinde Osmangazi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi’nin bulunması nedeniyle bir öğrenci kenti görünümündedir.

   Met helvası, Nuga helvası, Haşhaşlı çörek, Kalabak suyu, Çibörek ve Lületaşı ile meşhurdur. İşlenebilir lületaşı, Türkiye’de yalnız Eskişehir’de çıkarıldığı için Eskişehir taşı olarak bilinir.[1] Türkiye’de Eskişehir ve Sivrihisar dolaylarında yetişen bir çoban köpeği olan akbaş da şehre ait önemli değerlerdendir.[2] Sanat kurumları ve tesisleri ile kültür ve sanatta gelişmiş bir şehirdir. Anadolu Üniversitesi ve büyükşehir belediyesi bünyesinde iki adet senfoni orkestrası bulunmaktadır. Ayrıca her yıl düzenlenen Uluslararası Eskişehir Festivali ile şehirde müzik, tiyatro, resim ve sinema dallarında sergiler ve gösteriler yapılmaktadır.[3]

Eskişehir günümüze kadar değişik uygarlıklar altında varlığını sürdürmüştür. Üzerinde kurulan medeniyetlerden bazıları Frigya,Bizans, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı İmparatorluğu’dur.

SEYİTGAZİ

 

Altı bin yıllık geçmişiyle tarihe tanıklık etmiş bir kent. Eski adı  Nacolea4551873 olan bu yerleşke bugünkü ismini, Arapların İslamiyeti  Anadolu’ya yaymak üzere Bizans’a karşı verdiği mücadelelerin birinde  şehit düşen Seyyit Battal Gazi’den alır. Malatya doğumlu olan Seyyid  Battal Gazi  islamiyeti yayma amacıyla Bizans İmparatorluğu ile yapılan  Afyon savaşı sırasında hayatını kaybetmiştir. Bunun üzerine Eskişehir’ e  42 km uzaklıkta olan bölgeye türbesi inşa edilmiştir. Türbenin inşa  edildiği tepenin eteklerindeki bu ilçenin bugünkü nüfusu 14.240 ‘dır.

 

 

SARAYÖREN

 

Köyün diğer adı Alpanos’tur. Bu isim bu köyü bulan kişinin isminden wdnllnzuwxu205201422549200geldiği düşünülmektedir.Köyde oldukça fazla tarihi eser bulunmaktadır. Tarihi “Alpanos Hamamı”, höyük ve birçok değerli taş bulunmaktadır. Eskişehir – Seyitgazi yolunun 1 km içerisinde bulunmaktadır. Son dönem çalışmalarıyla köy ana yol üzerindeki bölgeye taşınmaya başlamıştır. Köyde bir ilköğretim binası bulunsa da çok eski olduğu için taşımalı eğitim kullanılıyor. Toplam 176 nüfusa sahiptir.

 

 

 

 

 

kaynak

http://tr.wikipedia.org/wiki/Eskişehir

http://www.seyitgazi.gov.tr/

http://www.yerelnet.org.tr/koyler/koy.php?koyid=246402

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir