Ege Üniversitesi’nde Dişler Bembeyaz
Ege üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde “23 Nisan Haftası” etkinlikleri kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Prof. Dr. Necdet Erdilek, “Toplumumuzda ağız ve diş sağlığı hala ihmal ediliyor.
Prof. Dr. Erdilek, “Ağız ve diş sağlığı alışkanlığı ebeveynlerden başlıyor”
Ama bu alışkanlık kazanılacak bir olgudur. Eğer biz bunları çocuklukta evlatlarımıza kazandırabilirsek bu alışkanlık hayatın sonuna kadar devam eder ve çok sağlıklı ağız-diş yapısına sahip oluruz. Ama önce ebeveynlerin bu alışkanlığı kazanması lazım” diye konuştu.
Ege üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı’nda çocuklara ağız-diş sağlığını özendirme amaçlı ve 23 Nisan Haftasına yönelik özel bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte oyuncak dişler, diş fırçası ve diş macunu kullanılarak hazırlanan platformda çocukların ağız ve diş sağlığına özendirilerek topluma bu konuda sağlıklı ve bilinçli bireyler yetiştirilmesi amaçlandı. Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Necdet Erdilek ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Melike Çampınar katıldı.
PROF. DR. ERDİLEK, “AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ALIŞKANLIĞI EBEVEYNLERDEN BAŞLIYOR”
Prof. Dr. Erdilek, ağız ve diş sağlığının çok önemli olduğunu belirterek “Toplumumuzda ağız ve diş sağlığı hala ihmal ediliyor. Ama bu alışkanlık kazanılacak bir olgudur. Eğer biz bunları çocuklukta evlatlarımıza kazandırabilirsek bu alışkanlık hayatın sonuna kadar devam eder ve çok sağlıklı ağız-diş yapısına sahip oluruz. Onun için bu sadece 23 Nisanlarda değil, her zaman, çoğunlukla bütün yerel ve görsel basının üzerinde durması gereken bir şey. Bugün artık Avrupa ülkelerinde Diş Hekimliği Fakülteleri kapatılmakta. Nedeni koruyucu hekimlik başladı. Oradaki ağız diş sağlığı merkezilerinde çocukların 6 ayda bir muayeneye gitme mecburiyeti var. Çünkü oraya gidildiği zaman ‘florlama’ denilen metotlarla ağızdaki dişlerin çürümeye karşı dirençleri arttırılıyor. Ve çocuklar da sağlıklı dişlerle ergenliğe geçiyorlar. Onun için bizim bu alışkanlıkları çocuklarımıza kazandırmamız lazım. Ama önce ebeveynlerin bu alışkanlığı kazanması lazım. Eğer anne, baba dişlerini fırçalamazsa çocuğa gidip de git dişlerini fırçala diyemeyiz. Ama anne baba fırçalarken çocuğu getirip ‘hadi evladım bak beraber fırçalıyoruz’ derse o alışkanlık hayatta terkedilmez. Çünkü diş fırçalamayı alışkanlık edinen birey dişlerini fırçalamadan yatamaz. Yatsa bile rahatsız olur kalkıp fırçalamak ister. O fırçalamanın getirdiği ağızdaki ferahlık rahat uykuya dalmamızı sağlar. Onun için bu alışkanlığı hep beraber çocuklarımıza küçüklükten kazandırmamız lazım” diye konuştu.
Etkinlikte Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri de çocuklarla ilgilenerek hoş vakit geçirmelerini sağladı.
Kaynak: http://www.haberler.com