Halkla ilişkiler öğrencilerine kariyerlerini desteklemeleri için ”8” öneri

Halkla ilişkiler, iletişim, gazetecilik veya pazarlama okuyorsanız, önceki deneyim, ağ ve portfölyonuzun büyük önem taşıdığı profesyonel bir dünyaya girişe hazırlanıyorsunuz demektir. Kafanızda büyük resmi canlandırmaya çalışın ve amacınız, sömestrinizi stajlar ya da giriş seviyesindeki işlerle akılcı bir şekilde geçirmek olsun. İşte size kariyerinizi desteklemeniz için 8 öneri:

Yarı zamanlı çalışın. Okul, sosyal yaşam ve işi bir arada dengede tutmak size zaman planlamasını öğretecek. Hayatınızın geri kalanını iş ve yaşam dengesini kurmaya çalışmakla geçirecekseniz, öyleyse zaman pratik yapma zamanı. Para ve tecrübe kazanacaksınız; üstelik partiler için hala zamanınız olacak; ayrıca ödev yapmaya oturduğunuzda daha odaklı ve disiplinli olacaksınız. Eğer mümkünse bu iş, kendi alanınızla ilgili bir staj biçiminde olsun. Alanınızda tecrübe kazanmak hiçbir zaman için çok erken değildir.

En azından her ay bir networking etkinliğine katılın. Öğrenci kulüplerine katılın, sektörünüzdeki profesyonel kuruluşların düzenlediği etkinliklere katılın, konferanslara katılın, profesörünüzle veya mentorunuzla öğle yemeği organize edin, mezun olduktan sonra yaşamak istediğiniz şehri gezin ve okulunuzdan mezun olanlarla tanışın, kariyer etkinliklerine katılın– seçenekler sonsuz. Sizi evden dışarı çıkartacak ve ortak özelliklere sahip olduğunuz insanlarla tanışmanızı sağlayacak etkinlikler programlayın.

Eğlenmek için zaman yaratın. Bir öğrenci olarak en önemli önceliğinizin okul işleri olduğunu biliyorsunuz. Tembellik yapmayın. Sıkı çalışın, mümkün olduğunca fazla bilgi edinmeye bakın ve okulu ciddiye alın. İşe girdiğinizde acısını çıkartırsınız. Ancak eğlenmek için de zaman yaratın. Ne yazık ki pek çok üniversite öğrencisi dersleri uğruna sosyal hayatını feda ediyor. Dengeyi bulun. Yeni insanlarla tanışın. Arkadaşlarınızla vakit geçirin. Mezun olduktan ve herkesin yolu ayrıldıktan sonra birlikte zaman geçirmek zorlaşacak bu yüzden sahip olduğunuz zamanı boşa geçirmeyin.

Bir mentorunuz olsun. Size iyi tavsiyeler verebileceğini düşündüğünüz ve çizdiğiniz kariyer planında size bir şeyler öğretebilecek kişilere ulaşmaya çalışın. Güncel etkinlikleri, vaka çalışmalarını, iş tavsiyelerini ya da yürümekte olduğunuz yolda size yardımcı olacağını düşündüğünüz başka şeyleri paylaşabilmek için o kişiyle bir araya gelmenin yollarını arayın ya da birkaç haftada bir telefon görüşmesi yapmaya çalışın. Kariyer yolunda bir rehbere sahip olmak oldukça değerlidir. Başlangıç için asla erken değildir.

Sektörel bir konferansa gidin. Sektörünüzdeki, bölgenizdeki ya da ulaşabileceğiniz mesafedeki konferansları belirleyin ve katılmanın yollarını arayın. Konferans kayıt ücreti bütçenizin üzerindeyse organizasyondan birisine ulaşarak öğrencilerden ücret alınıp alınmadığını, indirim yapılıp yapılmadığını sorun ya da organizasyonda yardımcı olabileceğinizi, çalışabileceğinizi söyleyerek bu şekilde katılmaya çalışın.  Ayrıca profesörünüze ya da öğrenci topluluğu liderine danışarak konferans için size sponsor olup olamayacaklarını da sorabilirsiniz, karşılığında da öğrendiklerinizi, edindiğiniz deneyimleri onlara aktarabilirsiniz. Sektördeki profesyonel isimlerle tanışacak ve muhtemelen konuşmacılardan değerli bilgiler kazanacaksınız. Bir görüşmede kaçınılmaz sorulardan olan ders dışında yaptığınız etkinliklere verilecek güzel bir cevabınız olur.

Ölmeden önce yapılması gerekenler listenizden bir şeyleri yapın. Ciddiyim, her zaman ziyaret etmek istediğiniz bir yere gitmek için sömestri kullanın, zaman ayıramadığınız bu tarz projelerinizi hayata geçirin, yeni bir beceri edinin, uçaktan atlayın (paraşütle lütfen) — hayatınızda yapmak istediğiniz sizi bütünüyle harekete geçirecek bir şeyler yapın.

Sektörünüzle ilgili bilgi edinin. Çalışmak isteyebileceğinizi düşündüğünüz şirketler veya kuruluşlar hakkında bilgi edinin. Sektörünüzdeki büyük oyuncunun kim olduğunu öğrenin. Haberleri izleyin. Günün birinde işinizi ve müşterilerinizi etkileyecek teknolojiler ve trendler konusunda kendinizi eğitin. Sizi daha değerli bir çalışan yapacak konular hakkında durmaksızın kendinizi eğitin.

Bir portfölyo oluşturun. Yol boyunca yaptığınız çalışmaların bir kaydını tutun ki ihtiyacınız olduğunda kolaylıkla portfölyonuzu oluşturabilesiniz. Bir görüşmeci bu konuda soru sorduğunda son dakikada derlenmiş özensiz iş örnekleri topluluğuyla birlikte çöpe atılmak istemezsiniz.  Düzenli olursanız ve gelecekteki potansiyel işvereninize göstermek amaçlı işler üretirseniz, onlara ihtiyacınız olduğunda daha fazla seçme şansınız olur.

Kaynak: http://www.prrehberi.com/halkla-iliskiler-ogrencilerine-kariyerlerini-desteklemeleri-icin-8-oneri/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir