HALKLA İLİŞKİLERDE LOBİCİLİK
Lobicilik Nedir?
Lobicilik, siyasal anlamda kanun yapıcıları etkileme ve karar süreçlerini yönlendirme faaliyetleri olarak tanımlanmaktadır. Demokrasinin gelişmesi ile birlikte “örgütlenme kültürü” tüm dünyada hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Parlamenter demokrasilerde, örgütlü gruplar, siyasal ve sosyal çıkarlar için bir takım profesyonel faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Bu faaliyetlerin genel adı Lobicilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Lobicilik, ilk olarak pek çok multi disiplinin kaynağı olan Amerika’da kendini göstermiştir.
Profesyonel baskı grupları “lobicilik” yaparak, adına çalıştıkları kurumlara çok önemli sonuçlar sağlamaktadır.
Baskı gruplarının kendileriyle ilgili hedef gruplarını etkileme çalışmaları iki şekilde gerçekleşmektedir. Bunlar doğrudan doğruya etkileme faaliyeti ve dolaylı etkileme faaliyeti şeklinde olmaktadır Lobicilik, bilimsel araştırmalara ve istatistiklere bağlı olarak yapılmaktadır. Lobici, bu bilimsel verileri bir dosya şeklinde ya da bir sunumla karar vericileri etkilemeye çalışır. Bu anlamda lobicilik, sistematik ve stratejik bir planlamayı gerekli kılmaktadır.
Lobicilik ve Halkla İlişkiler :
Lobicilik, Halkla İlişkiler mesleğinin de ilgilendiği hatta iç içe olduğu bir meslektir. Lobicilikte de halkla ilişkiler yöntemleri kullanılmaktadır. “Halkla ilişkiler ayrıntılı araştırmayı gerektirir. Bir lobicilik faaliyeti için de bu çalışmayı yapacak olan kişinin konusunu en iyi şekilde araştırması ve bilgi sahibi olması şarttır.”
Lobicilikte kullanılan bazı yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:
· Kısa aralıklı ve bireysel bazlı ziyaretler.
· Sektör temsilcileri ve dernek, vakıflarla birlikte hareket etmek.
· Dostluk ve hemşehrilik bağlarının kullanılması.
· Bürokrat ve kanun yapıcılara yakın isimlerle kontak kurmak.
· Siyasi parti başkanları ile ikili ya da çoklu görüşmeler yapmak.
· Açık hava toplantıları, sessiz yürüyüşler, basın toplantıları yapmak.
KAYNAK: http://beyazdanismanlik.com/lobicilik-kamuoyu-0-44.aspx