Makinenin Anavatanına Makine Satıyoruz
Kadife Şahin
Almanya’da düzenlenen dünyanın en ilgi gören makina fuarlarından biri olan Hannover Endüstri ve Sanayi Fuarı’na Türk makinacılar da katıldı.
Eşinin rahatsızlığı nedeniyle fuara katılamayan ancak Türk basın mensuplarına video konferans üzerinden açıklamalarda bulunan Makine Tanıtım Grubu (MTG) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, Türkiye’nin son 30 yıllık süreçte turizm, tekstil ve inşaata öncelik verdiğini ve bu sektörlerde dönüşümünü tamamladığını belirterek yol alınacak yeni sektörün makina sektörü olduğunu söyledi. Dünyanın endüstri 0.4’dü konuştuğunu belirten Dalgakıran şöyle konuştu:
“Teknoloji üreten sektörlere dönüşmemiz gerekiyor. Bu teknolojinin de en fazla makina sektöründe olduğunu söyleyebiliriz. Makina sektörü sadece makina değil, teknoloji, bilgi, katma değer, kültür ve istihdam demek.
Dünya birbiriyle konuşan makinaları konuşuyor. Bizim de artık birbiriyle konuşan bir ülke olmamız gerekiyor. Kısa vadede ne yapmamız gerektiğinin cevabını vermemiz lazım. Dünya endüstriyel bir dönüşüm geçiriyor. Mesafeyi kapatacak teşvik ve desteklerin verilmesini bekliyoruz. Kendisiyle yarışan bir ülke olmaktan çıkıp, dönüşümü yapanlarla yarışmalıyız. Buna en hazır ve doğru sektör makina sektörüdür.”
‘Çin arkaya atılıyor’
MTG Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kutlu Karavelioğlu, basın toplantısında şöyle konuştu: “Almanya ve ABD’nin daha rekabetçi olabilmek üzere Çin’de yaptıkları yatırımlar, Çin’i dünyanın en büyük makine ihracatçısı yaptı. Makine üretimi ve yüksek teknoloji birbirlerinden ayrılamaz kavramlar olduğundan Çin’e karşı bir zaaf içine düştüler. Endüstri 4.0’ı küresel rekabetin yeni arenasıdır. Obama’nın varlığı da Çin’i arka palana itmek içindir.”
‘Teknoloji ve altyapıda yeni bağlantılar kurduk’
MTG Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz, “Avrupa ekonomisinin en güçlü oyuncusuAlmanya, gücünü makine sektöründen alıyor ve bu alanda her yıl 200 milyar doların üzerinde bir ciro gerçekleştiriyor. Türkiye’nin makinecileri için bu pazarının öneminin farkındayız ve yaptığımız çalışmalarla yeni işbirlikleri geliştiriyoruz. Tanıtım faaliyetlerimiz sayesinde artık burada da değer ve saygı gören bir oyuncuyuz. Üstelik sadece ticari olarak değil teknoloji ve altyapı konusunda da yeni bağlantılar kuruyoruz” dedi.
Katılımı en fazla 5. ülke Türkiye
ABD ve Almanya arasında devam eden Transatlantik Anlaşması görüşmeleri nedeniyle tüm dünyanın merakla izlediği Hannover Endüstri ve Sanayi Fuarı’nda bu yıl partner ülke ABD oldu. Toplam 60 ülkeden 5,000’in üzerinde katılımcı firmayla gerçekleşen Hannover Fuarı’na Türkiye de güçlü bir şekilde katıldı.
Türkiye’nin Makinecileri ABD Başkanı Obama ve Almanya Başbakanı Merkel ile birlikte dünya genelinde yüzbinlerce kişinin izlediği fuarın Açılış Seremonisi’nin sponsorlarından biri olurken, 137 katılımcı firmayla da fuarda adeta gövde gösterisi yaptı. Son 10 yılda ihracat alanında yaptığı sıçramayla Türkiye ekonomisinin en aktif oyuncularından biri haline gelen makineciler, Hannover Messe’ye en çok katılım sağlayan 5. ülkenin Türkiye olmasını sağladı.