14. Kariyer günleri kapsamında workshoplara katılabilmek için aşağıdaki bağlantıyı tıklayıp ilgili formu doldurmanız gerekmektedir. 19 Mart 2020 Saat 10:30 daki Yer Hizmetleri adlı Workshopa Tüm Sivil Hava […]
DÜNYA DA ÜLKELERE GÖRE AŞILAMA RAKAMLARI
Dünya genelinde koronavirüse karşı bugüne kadar 1 milyar 280 milyondan fazla doz aşı uygulandı. Türkiye, 24 milyon 928 bin 159 doz aşı ile dünyada 8’inci sırada yer aldı.
Yeni tip koronavirüs (COVID-19) aşı verilerinin derlendiği “Ourworldindata.org” sitesine göre, Çin, 317 milyon 587 bin doz ile dünyada en fazla aşı yapılan ülke oldu.
Çin’i 257 milyon 347 bin ile ABD, 167 milyon 493 bin ile Hindistan, 52 milyon 403 bin ile İngiltere, 46 milyon 875 bin ile Brezilya, 34 milyon 408 bin ile Almanya, 25 milyon 185 bin ile Fransa, 24 milyon 928 bin ile Türkiye, 23 milyon 667 bin ile İtalya, 21 milyon 666 bin ile Endonezya, 21 milyon 597 bin ile Rusya, 20 milyon 540 bin ile Meksika, 19 milyon 48 bin ile İspanya, 15 milyon 652 bin ile Kanada, 15 milyon 526 bin ile Şili, 13 milyon 670 bin ile Polonya, 11 milyon 126 bin ile Bileşik Arap Emirlikleri (BAE), 10 milyon 493 bin ile İsrail ve 10 milyon 399 bin ile Suudi Arabistan izledi.
Nüfusa oranla en fazla doz aşı Seyşeller’de yapıldı
Nüfusa oranla her 100 kişide en fazla doz aşı yapılan ülke Seyşeller oldu. Uygulanan doz sayısının ülke nüfusunu aştığı Seyşeller’de, her 100 kişiye düşen doz sayısı 129,88.
Bu ülkeyi 121,24 doz ile İsrail, 112,5 ile BAE, 100,22 ile San Marino, 85,15 ile Malta, 81,22 ile Şili, 79,8 ile Bahreyn, 79,4 ile Maldivler, 77,19 ile İngiltere, 76,95 ile ABD, 69,5 ile Macaristan, 65,72 ile Moğolistan, 62,39 ile Butan, 62,15 ile Monako, 62,03 ile Katar, 57,66 ile Uruguay, 55,64 ile Sırbistan, 41,07 ile Almanya, 36,96 ile Fransa takip etti.
Türkiye en çok aşı yapılan 8. ülke
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de bugüne kadar 24 milyon 928 bin 159 doz COVID-19 aşısı yapıldı. Türkiye, toplam aşı sayısı bakımından dünyada 8. sırada yer alırken her 100 kişiye düşen aşı sayısı 29,47 oldu.
14 milyon 592 bin 182 kişiye ilk doz, 10 milyon 335 bin 977 kişiye de ikinci doz aşılar uygulandı.
Bugüne dek kullanımına veya acil kullanımına izin verilen COVID-19 aşıları, biri hariç, iki doz halinde ve aralıklı uygulanıyor. Dolayısıyla uygulanan doz sayısı, aynı sayıda bireyin aşılanmasının tamamlanmış olduğu anlamına gelmiyor.
Dünyada 3 milyon 299 binden fazla kişi virüsten öldü
COVID-19 verilerinin derlendiği “Worldometer” internet sitesine göre, dünya genelinde vaka sayısı 158 milyon 411 bini aşarken, virüs nedeniyle 3 milyon 299 binden fazla kişi yaşamını yitirdi
Kaynakça: www.trthaber.com
BİONTECH AŞISI:
Aşılamanın hız kazanmasının ardından aşı randevularını alan vatandaşların Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in geliştirdiği Covid aşısı Biontech hakkında araştırmalara devam ediyor.
BAĞIŞIKLIĞI NASIL ETKİLİYOR?:
BIONTECH aşısının içeriği yani “hammaddesi” yapay bir mRNA molekülü. mRNA, normalde doğal olarak hücrelerimizde zaten bulunan, üretilen, işlevleri son derece önemli doğal bir madde. “Mesajcı RNA” (mRNA) veya “mesajcı Ribo Nükleik Asit” hücrelerimizin yaşamsal proteinler üretebilmesi için elzem bir yapı. Bu yapıyı bir “şema” gibi de düşünebiliriz. Tekrarlayalım, haberci RNA (mRNA), her hücremizde zaten var. Görevi kromozomlarımızdaki DNA ile bizim ihtiyaç duyduğumuz proteinleri üreten hücre içi yapılar (ribozomlar) arasında aracılık görevi üstlenmek.
SENTETİK MRNA NE YAPIYOR?:
MRNA’lar protein üretebilmemiz için ihtiyaç duyduğumuz talimatları (mesajları) hücrelerin protein üretme merkezlerine yani ribozomlara iletmekle görevli. Peki, aşıdaki mRNA? O ne yapıyor? Şifre mRNA’da. COVID-19’dan korunmak için geliştirilen BioNTech mRNA aşısı prensip olarak yukarıda anlattığım süreci kullanıyor. mRNA aşılarının tümü (BioNTech de Moderna da) koronavirüsün Spike proteininin üretimi için gereken mesajları taşıyor. BioNTech’i geliştiren Türk bilim insanları Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, mRNA aşısı için “sentetik bir mRNA” oluşturarak bu başarıyı yakaladılar. Ürettikleri bu sentetik mRNA dizilimine yeni koronavirüsteki Spike proteininin şifrelerini kodladılar. Ayrıca bu sentetik mRNA’yı da “hücre duvarını kolayca geçebilsin, hücrenin içine rahatça girebilsin” diye “yağ kaplı nanoparçacıklar”ın içine yerleştirdiler. Mucize gelişmeler işte tam da bu noktada başlıyor.
MRNA HÜCREDE SPİKE PROTEİNİ Mİ ÜRETİYOR?:
Sentetik mRNA aşılanmayı takiben hücrelerimizin içine girdikten hemen sonra süratle her hücrenin “protein üretim merkezleri” olarak görev yapan “ribozomlar” ile temas ediyor, “Spike proteini üret!” mesajını veriyor. Bu merkezler de kısa bir süre sonra yeni koronavirüsün spike proteinini hücrede üretmeye başlıyor. Kısacası mRNA aşıları doğal virüsleri veya virüs parçacıklarını içermiyor, aşıların içindeki sentetik mRNA aşılamadan sonra asla “hücre çekirdeği”ne ve “çekirdekte saklı genetik materyalimize (insan genomuna)” dahil olamıyor. Etkisini sadece “Spike proteini üret” emrini verdiği ribozomlarda gösterebiliyor. İşte o mucize süreç tam da bu noktadan sonra başlıyor.
S PROTEİNİ ÜRETİLİNCE NE OLUYOR?:
AŞILANMAMIZI takiben kendi hücrelerimizin ürettiği Spike proteinleri bağışıklık sistemimiz tarafından “yabancı proteinler” olarak algılanmakta ve virüsün Spike proteinine karşı oluşması gereken antikorların ve T hücrelerinin üretimi devreye girmektedir. Özetle, dışarıdan aşıyla uygulanan sentetik mRNA parçacığının verdiği mesaj sayesinde hücrelerimizde yeni koronavirüsün Spike proteini üretilmekte ve bu yeni ve yabancı proteinin varlığını algılayan bağışıklık sistemimiz ise süratle hücresel ve antikor cevaplı yapısal bağışıklık cevabını devreye sokmaktadır.
SENTETİK MRNA BİZE ZARAR VERMEZ Mİ?:
BIONTECH aşısında kullanılan sentetik mRNA’nın genetik kodumuzu değiştirmek için DNA’mızla birleşmesi ve onu etkilemesi, yapısını bozması, değişikliğe yol açması asla mümkün değildir. Sentetik mRNA zaten kırılgan bir yapıya sahip olduğu için hücrelerimizin içinde en fazla 2-3 gün kalabiliyor, sonrasında süratle yok ediliyor.
NASIL UYGULANIYOR?:
BIONTECH aşısı kolun üst bölgesindeki kasın içine uygulanıyor. Prensip olarak da 2 doz şeklinde tekrarlanıyor. İki uygulama arasındaki süre genelde 4 ila 6 hafta arasında değişiyor. Bununla birlikte sürenin 8 hatta 12 haftaya bile çıkarılabileceği düşünülüyor.
ETKİNLİK ORANI NE?:
Mevcut bilgilere göre, BioNTech aşısı “yüzde 95” gibi yüksek bir etkinlik oranına sahip. Yanlış anlaşılmasın, bu bilgi “aşıyı yaptıran her 100 kişiden 5’inde aşının etkisiz kalabileceği” anlamına gelmiyor. Bu bilgi aşılananların COVID-19 enfeksiyonuna yakalanma ihtimalinin aşı olmayanlara kıyasla yüzde 95 daha düşük olduğunu ifade ediyor. BioNTech aşısının “hastaneye yatış ihtiyacı”nı yani “ağır COVID-19 enfeksiyonu”nu engellemedeki etkinliğinin ise “yüzde 85” civarında olduğu belirtiliyor.
KORUMA SÜRESİ NE?:
BIONTECH aşısının da diğer aşılar gibi bizi ne süre koruyabileceği maalesef henüz bilinmiyor. Çünkü COVID-19’dan korunmada kullanacağımız aşılar henüz çok yeni. Ama muhtemel sürenin 6 aydan daha kısa olmayacağı tahmin ediliyor. COVID-19’da koruyucu sürenin 1 hatta 1,5 yılı bulabileceğini ileri sürenler var.
HERKES BU AŞIYI OLABİLİR Mİ?:
BIONTECH aşısının 16 yaş ve üstü herkese yapılabileceği onaylanmış durumda. Bununla birlikte aşılanma sürecinde risk altında olan ya da risk grubunda sayılanların aşılanmasına öncelik verilmesi şart.
BİONTECH KİMLERE YAPILAMAZ?:
15 yaş ve altındakilere BioNTech henüz uygulanmıyor. Ama görünen o ki daha düşük yaş gruplarına da bu aşı yapılabilecek. Bilimsel verilerin onaylanması bekleniyor. Diğer taraftan halen devam eden 38 derece ve üstü akut bir ateşli hastalığı bulunanlarda da aşılamanın ertelenmesi gerekiyor. Ayrıca daha önceden ciddi alerjik reaksiyonlar yaşayanların da aşı olmadan önce bu aşıyı yapacak olan doktoru/merkezi bilgilendirmeleri lazım. İlk aşılamadan sonra hemen/süratle ağır alerjik tepkiler gösterenlere aşının 2. Dozu yapılmıyor. Daha önceden COVID-19 geçirmiş olanlara BioNTech aşısı iyileştikten en erken 6 ay sonra uygulanıyor. Bu kişilere sadece tek dozluk uygulama yetiyor.
AŞILAMADAN ÖNCE VE SONRA ALINACAK TEDBİRLER NELER?:
DİĞER aşılarda olduğu gibi BioNTech aşısı olmadan birkaç gün önce ve aşı sonrasında iyi bir uyku, düzenli bir beslenme, keyifli bir huzur hali, alkolden uzak kalmak gibi bilinen ayrıntılar bu aşının da etkinliğini arttırabiliyor. Ancak aşıyı olduktan sonra dinlenmeniz şart değil, işinize gücünüze devam edebiliyorsunuz. Eğer ağrı veya ateş gibi bazı sorunlar ortaya çıkacak olursa doktorunuza danışarak ağrı kesici veya ateş düşürücü herhangi bir ilacı (parasetamol tercih ediliyor) kullanabiliyorsunuz.
AŞININ YAN ETKİLERİ NELER?:
Her aşıda olduğu gibi BioNTech aşısından sonra da aşının yapıldığı yerde ya da genel olarak bedende bazı “bildik tepkiler” ortaya çıkabiliyor. Bilelim ki bu tepkiler de en fazla 2-3 gün sürüyor. En sık görülen aşı reaksiyonları şunlar:
- Aşı yapılan yerde ağrı (yüzde 80)
- Genel bir yorgunluk hali (yüzde 60)
- Baş ağrısı (yüzde 50)
- Genel kas ağrıları (yüzde 30)
- Titreme (yüzde 30)
- Eklemlerde ağrı (yüzde 20)
- Aşı yapılan yerde şişme ve kızarıklık (yüzde 10)
- Vücut ısısında artma (yüzde 10)
- Nadir durumlarda görülen uykusuzluk, kol ve bacak ağrıları, kaşıntılar, lenf bezlerinde şişme (yüzde 1-5)
YÜZ FELCI YAPABILECEĞI DOĞRU MU?:
BIONTECH aşısının araştırma safhasında ve uygulamaya geçildikten sonra toplamda sadece 4 vakada yüz felci yaptığı görülmüş. Bunlarda da birkaç hafta sonra tam iyileşme olmuş. Kısacası yüz felci meselesi şimdilik bir şehir efsanesinden ibaret gibi görünüyor.
AĞIR ALERJIK TEPKILER OLABILIYOR MU?:
Her aşıda olduğu gibi BioNTech aşısından sonra da çok az sayıdaki vakada aniden ortaya çıkabilen ağır alerjik reaksiyonlar (anaflaksi) gözlenmiş. Ama bunlarda da belli tıbbi tedaviler yapıldıktan sonra tam düzelme sağlanmış. Bununla birlikte BioNTech aşısı için de “herhangi bir ağır alerjik reaksiyon oluşmayacağına dair garanti vermek” prensip olarak doğru ve mümkün değil.
BIONTECH KISIRLIK YAPABILIR MI?:
BIONTECH aşısının kısırlık yapabileceği efsanesi yanlış bir değerlendirmeden kaynaklanıyor. Bu yanlış değerlendirmenin, daha doğrusu şehir efsanesinin nedeni de “yeni koronavirüsün Spike proteinini oluşturan kısa bir aminoasit dizisinin anne karnındaki ceninin gelişiminde yaşamsal öneme sahip olan plasentadaki (eş) ‘syncytin’ isimli proteinle yapısal olarak benzeşiyor olması”. Ancak uzmanlar bu benzerliğin kısırlığa yol açabilecek tehlikeli bir bağışıklık tepkisini tetiklemek için yeterli olmayacağı düşüncesindeler.
HAMILELER VE EMZIREN KADINLAR DA AŞILANABILIR Mİ?:
Her aşıda olduğu gibi BioNTech aşısı da ilk denemelerde hamileler ve çocuk emziren kadınlarda kullanılmadı. Ancak daha sonraki tecrübeler ve veriler BioNTech aşısının anneler ve bebeklerde yaratacağı risklerin COVID-19 enfeksiyonunun yaratabileceği risklerden çok daha düşük olduğunu gösterdi. Bu nedenle aşı özel durumlar hariç hamileliğin ilk 3 ayından sonra ve çocuğunu emziren annelerde de kullanılabiliyor.
COVID-19’U GEÇIRENLER DE BU AŞIYI YAPTIRABILIR Mİ? :
Daha önceden COVID-19 enfeksiyonunu geçirip iyileşen kişilerin BioNTech aşısı yaptırmak için ortalama 6 ay beklemeleri tavsiye ediliyor. Bu süreyi takiben uygulanacak tek doz BioNTech aşısının da bu kişilere yeterli bağışıklık gücünü sağlayacağı kabul ediliyor.
KAYNAKÇA:
Ülkelere göre aşılama sayıları
Küresel çapta Covid-19 aşı çalışmaları hızla devam ediyor ancak ülkeler arasında büyük farklılıklar da gözlemleniyor. Dünya genelinde, ikinci doz aşı yapılanlar da dahil olmak üzere şu ana kadar yapılan doz sayısı 2,66 milyarı geçti.Aşılamaya hız verilmesini isteyen Dünya Sağlık Örgütü, eylül ayına kadar bütün ülkelerden nüfuslarının en az yüzde 10’unu aşılaması çağrısı yaptı. DSÖ, aşı tedariğinde yaşanan sıkıntılardan dolayı her 10 Afrika ülkesinden 9’unun bu hedefe ulaşamayacağını öngörüyor.Türkiye’de 22 Haziran 2021 itibarıyla 43 milyon 61 bin 705 doz koronavirüs aşısı yapıldı. Türkiye rakamsal olarak Çin, ABD, Hindistan, İngiltere, Brezilya, Almanya, Fransa ve İtalya’dan sonra en çok aşı yapan ülkelerden biri. Daha kalabalık ülkelere bakıldığında ise İzlanda, Kanada, İsrail, Bahreyn ve Uruguay halkın yüzde 60’ından fazlasının en az bir doz aşılandığı ülkeleri oluşturuyor.Aşı istatistiklerini günlük derleyen Our World In Data verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık 21,36’sı en az bir doz aşı oldu. Kuzey Amerika’da ise her 100 kişiden en az 40’ı aşı yaptırma imkanı bulurken, Afrika’da ise bu sayısı sadece 2.
Ülkelere göre aşılama sayıları
Hangi ülkede kaç kişiye Covid-19 aşısı yapıldı? Küresel çapta aşılamada son durum ne?
Türkiye’de Covid-19 aşı randevusunda yaş sınırı 25’e indi, 23 Haziran’dan itibaren randevuların alınabileceği açıklandı.
Küresel çapta Covid-19 aşı çalışmaları hızla devam ediyor ancak ülkeler arasında büyük farklılıklar da gözlemleniyor. Dünya genelinde, ikinci doz aşı yapılanlar da dahil olmak üzere şu ana kadar yapılan doz sayısı 2,66 milyarı geçti.
Aşılamaya hız verilmesini isteyen Dünya Sağlık Örgütü, eylül ayına kadar bütün ülkelerden nüfuslarının en az yüzde 10’unu aşılaması çağrısı yaptı. DSÖ, aşı tedariğinde yaşanan sıkıntılardan dolayı her 10 Afrika ülkesinden 9’unun bu hedefe ulaşamayacağını öngörüyor.
Türkiye’de 22 Haziran 2021 itibarıyla 43 milyon 61 bin 705 doz koronavirüs aşısı yapıldı. Türkiye rakamsal olarak Çin, ABD, Hindistan, İngiltere, Brezilya, Almanya, Fransa ve İtalya’dan sonra en çok aşı yapan ülkelerden biri.
Aşağıdaki grafikte, Bloomberg’in verilerine göre 20 milyondan fazla doz aşı yapılan ülkeler arasında, en az bir doz aşı yaptıranların nüfusa oranı gösteriliyor. Our World In Data verileri ile hazırlanan grafikte, neredeyse 1 milyar doz aşının yapıldığı Çin, geriye dönük veri eksikliğinden dolayı yer almıyor.
En az bir doz aşı yaptıranların yüzdesi
(En az 20 milyon doz aşı yapılan ülkeler)
Nüfusu yüz binlerle ifade edilen Cebelitarık, Seyşeller, Butan ve Falkland Adaları gibi küçük devlet ve yönetim birimleri halkın çoğunluğunu ya da tamamını aşılayanlar listesinde başı çekiyor.
Daha kalabalık ülkelere bakıldığında ise İzlanda, Kanada, İsrail, Bahreyn ve Uruguay halkın yüzde 60’ından fazlasının en az bir doz aşılandığı ülkeleri oluşturuyor.
Aşı istatistiklerini günlük derleyen Our World In Data verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık 21,36’sı en az bir doz aşı oldu. Kuzey Amerika’da ise her 100 kişiden en az 40’ı aşı yaptırma imkanı bulurken, Afrika’da ise bu sayısı sadece 2
Hangi ülkede kaç kişiye Covid-19 aşısı yapıldı? Küresel çapta aşılamada son durum ne? | Euronews
Dünya genelinde 2 milyar 49 milyon dozdan fazla COVID-19 aşısı uygulandı
Dünya genelinde koronavirüse karşı bugüne dek 2 milyar 49 milyon fazla doz aşı uygulandı. Türkiye 30 milyon 42 bin 111 doz ile aşılama oranında 10’uncu sırada yer aldı.
Dünya genelinde koronavirüse karşı uygulanan aşı 2 milyar 49 milyon dozu aştı.
Dünya’da Çin 723 milyon 486 bin doz ile en fazla aşı yapılan ülke oldu. Çin’i 297 milyon 720 bin ile ABD, 224 milyon 109 bin ile Hindistan, 68 milyon 920 bin ile Brezilya, 66 milyon 180 bin ile İngiltere, 53 milyon 404 bin ile Almanya, 38 milyon 87 bin ile Fransa, 36 milyon 392 bin ile İtalya, 32 milyon 874 bin ile Meksika, 30 milyon 11 bin ile Türkiye, 30 milyon bin 530 ile Rusya izledi.
Nüfusa oranla en çok aşılama Seyşeller’de
Nüfusa oranla her 100 kişide en fazla doz aşı yapılan ülke Seyşeller olurken uygulanan doz sayısının ülke nüfusunu aştığı ülkede, her 100 kişiye düşen doz sayısı 136,74 oldu.
Bu ülkeyi 133 ile Birleşik Arap Emirlikleri, 126,51 ile San Marino, 122,57 ile Malta, 122,37 ile İsrail, 105,14 ile Bahreyn, 100,83 ile Moğolistan, 98,84 ile Şili, 97,49 ile İngiltere, 92,75 ile Macaristan, 91,02 ile Katar, 89,02 ile ABD takip etti.
Türkiye en çok aşı yapılan 10. ülke
Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Türkiye’de bugüne kadar 30 milyon 42 bin 111 doz koronavirüs aşısı yapıldı.
Türkiye, toplam aşı sayısı bakımından dünyada 10’uncu sırada yer alırken 17 milyon 164 bin 632 kişiye ilk doz, 12 milyon 877 bin 479 kişiye de ikinci doz aşılar uygulandı.
Bugüne dek kullanımına veya acil kullanımına izin verilen COVID-19 aşıları biri hariç, iki doz halinde ve aralıklı uygulanıyor. Dolayısıyla tatbik edilen doz sayısı, aynı sayıda bireyin aşılanmasının tamamlandığı anlamına gelmiyor.
Vaka sayısı 172 milyonu aştı
Koronavirüs verilerinin derlendiği “Worldometers” internet sitesine göre, dünya genelinde vaka sayısı 172 milyon 972 bini aştı, 3 milyon 718 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
Dünya genelinde uygulanan aşı 2 milyar 49 milyonu aştı – Son Dakika Haberleri (trthaber.com)
Sinovac Aşısı Hakkında Bilgi
Türkiye çinli ilaç şirketi sinovac tarafından geliştirilen coviid-19 aşısı coronaVac’ı kullanarak vatandaşları aşılıyor. Diğer ülkelere nazaran, hızlı bir aşılama çalışması gerçekleştirilen Türkiye, coronaVac aşısının etkinliğini kanıtlamış durumda.
Geçmiş dönemde Hacettepe üniversitesi, coronaVac aşısının Türkiye’deki etkinliğini %83,5 olarak duyurmuştur. Aşının hastanede yatışı engelleme oranı ise şu aşamada %100 olarak bilinmektedir.
sinovac, koronavirüs aşısı üretiminde tek değil. pfizer/biontech, moderna astrazeneca/oxford, gamelya entüstisi başta olmak üzere, daha birçok şirket arasında küresel bir covid-19 aşıısı üretme yarışı devam etmektedir.
Ancak kitlesel üretimde sinovac ciddi bir ilerleme kaydetmiş durumda.
Sinovac aşısının yan etkileri
aşının yan etkileri şöyledir:
Baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrısı, ateş, titremedir.
Türkiye Güncel Sinovac Aşı Sayısı
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 9 mart itibariyle Türkiye’de toplamda 10 milyon 278 kişi aşılandı. bu sayının içinde 7 milyon 706 bin 812 kişi ilk doz aşısını olurken 2 milyon 571 bin 372 kişi ikinci doz aşısını oldu.
Sinovac Aşısı ile Diğer Aşılar Arasındaki Fark Nedir
Sinovac aşısı inaktif türdeki bir aşıdır. Sinovac aşısı, vücudun bağışıklık sistemini ciddi bir hastalık riski olmadan virüse maruz bırakıyor. Bunun için virüsün öldürülmüş bir formu kullanılıyor.
Pfizer/biontec ve moderna aşıları ise ilk defa kullanılan mrna yöntemiyle geliştirildi. Bu türdeki aşılar ise, koronavirüsün genetik kodunun bir kısmının vücuda enjekte edilmesiyle çalışıyor ve böylece vücudun antikor üretmesi sağlanıyor.
Sinovac Aşısı Ücretli mi?
Sinovac aşısı, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı bünyesinde ücretsiz olarak yapılıyor. coronaVac bugüne kadar sağlık çalışanlarına, huzur evleri ve bakım evlerindeki herkese; sırayla 90,85,80,75 yaş üzerindekilere ve eczane çalışanlarına ücretsiz olarak uygulandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamalara göre aşılama çalışmaları bundan sonra da ücretsiz devam edecektir.
kaynakça:
http://www.haber365.com.tr/
HANGİ ÜLKEDE KAÇ KİŞİYE COVİD-19 AŞISI YAPILDI? KÜRESEL ÇAPTA AŞILAMADA SON DURUM NE?
Türkiye’de Covid-19 aşı randevusunda yaş sınırı 25’e indi, 23 Haziran’dan itibaren randevuların alınabileceği açıklandı.
Küresel çapta Covid-19 aşı çalışmaları hızla devam ediyor ancak ülkeler arasında büyük farklılıklar da gözlemleniyor. Dünya genelinde, ikinci doz aşı yapılanlar da dahil olmak üzere şu ana kadar yapılan doz sayısı 2,66 milyarı geçti.
Aşılamaya hız verilmesini isteyen Dünya Sağlık Örgütü, eylül ayına kadar bütün ülkelerden nüfuslarının en az yüzde 10’unu aşılaması çağrısı yaptı. DSÖ, aşı tedariğinde yaşanan sıkıntılardan dolayı her 10 Afrika ülkesinden 9’unun bu hedefe ulaşamayacağını öngörüyor.
Türkiye’de 22 Haziran 2021 itibarıyla 43 milyon 61 bin 705 doz koronavirüs aşısı yapıldı. Türkiye rakamsal olarak Çin, ABD, Hindistan, İngiltere, Brezilya, Almanya, Fransa ve İtalya’dan sonra en çok aşı yapan ülkelerden biri.
Aşağıdaki grafikte, Bloomberg’in verilerine göre 20 milyondan fazla doz aşı yapılan ülkeler arasında, en az bir doz aşı yaptıranların nüfusa oranı gösteriliyor. Our World In Data verileri ile hazırlanan grafikte, neredeyse 1 milyar doz aşının yapıldığı Çin, geriye dönük veri eksikliğinden dolayı yer almıyor.
Nüfusu yüz binlerle ifade edilen Cebelitarık, Seyşeller, Butan ve Falkland Adaları gibi küçük devlet ve yönetim birimleri halkın çoğunluğunu ya da tamamını aşılayanlar listesinde başı çekiyor.
Daha kalabalık ülkelere bakıldığında ise İzlanda, Kanada, İsrail, Bahreyn ve Uruguay halkın yüzde 60’ından fazlasının en az bir doz aşılandığı ülkeleri oluşturuyor.
Aşı istatistiklerini günlük derleyen Our World In Data verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık 21,36’sı en az bir doz aşı oldu. Kuzey Amerika’da ise her 100 kişiden en az 40’ı aşı yaptırma imkanı bulurken, Afrika’da ise bu sayısı sadece 2.
Geçtiğimiz aylarda nüfusa göre sıralamada listeye giremeyen Fransa, Almanya, Polonya, Macaristan İspanya ve İtalya’nın büyük yükselişi göze çarpıyor. Bu ülkelerde şu anda nüfusun en az yüzde 30’undan fazlası ilk doz aşıyı yaptırmış durumda.
Avrupa’da koronavirüsten en çok etkilenen ülke olan İngiltere’de ise aşılananların nüfusa oranı yüzde 60’ı geçti.
Aşıların ilk partisi, Avrupa Birliği ülkelerinin nüfuslarına orantılı olarak 26 Aralık’tan itibaren dağıtılmaya başlandı. Ancak aşı tedariğinde anlaşmanın gerisinde kalındı.
Aşı konusunda ülkeler arasında sipariş yarışı yaşanırken, Çin, Almanya, Rusya, ABD ve İngiltere’de üretilen aşılar dünya genelinde dağıtılıyor. Bazı ülkeler birden fazla aşı firmasıyla anlaşırken, zengin ülkelerin ihtiyacından fazla aşı sipariş etmesiyle yoksul ülkelerin aşıya ulaşamaması acı bir gerçek.
Türkiye’de bugüne kadar kaç kişi aşı yaptı?
Koronavirüsle mücadelede Türkiye’de 14 Ocak günü başlatılan aşı uygulaması kapsamında ülke genelinde yapılan aşı sayısı 43 milyonu geçti. Sağlık Bakanlığının “Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu”nda yer alan anlık verilere göre, 28 milyon 524 bin 23 kişiye aşının birinci dozu uygulanırken, 14 milyon 537 bin 682 kişinin ikinci dozları da tamamlandı. Böylece yapılan toplam aşı sayısı 40 milyonu aştı.
İllerin üzerine tıklayarak Sağlık Bakanlığının 18 Haziran 2021 itibarıyla uygulanan doz rakamlarını görebilirsiniz.
Türkiye’de Çin üretimi Sinovac ile Alman-ABD üretimi Pfizer-BioNTech aşıları yapılıyor.
İlk dozun uygulanmasından 28 gün sonra yapılacak ikinci dozun randevusu hekim tarafından verilip, SMS olarak cep telefonuna gönderiliyor. MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevu kontrol edilebiliyor veya değiştirilebiliyor.
https://tr.euronews.com/2021/06/22/hangi-ulkede-kac-kisiye-covid-19-as-s-yap-ld
SİNOVAC HAKKINDAKİ BİLGİLER
CoronaVac aşısı, Çinli ilaç şirketi Sinovac Biotech ve Brezilyalı biyolojik araştırmalar yapan Butantan Enstitüsünün iş birliğinde geliştirildi. Makak maymunlarındaki ilk sonuçlar, aşının 10 Covid-19 suşunu nötralize eden antikorlar ürettiğini ortaya çıkardı. Sinovac’ın 17 Kasım’da dünyanın en eski tıp dergilerinden ‘Lancet’te yayınlanan ilk denemelerinin ön sonuçlarına göre, aşının güvenli olduğu kaydedildi. Ancak aşının COVID-19’dan kurtulan hastalara kıyasla daha düşük antikor seviyelerine sahip orta düzeyde bir bağışıklık tepkisi ürettiği belirtildi. CoronaVac, Lancet’te, “farelerde, sıçanlarda ve insan olmayan primatlarda iyi immünojenisite gösteren COVID-19’a karşı inaktive edilmiş bir aşı adayı” olarak tanımlanıyor.
CoronaVac aşısının yan etkisi var mı?
Lancet’in yaptığı değerlendirmede aşının olumsuz reaksiyonlarının hafif olduğu belirtiliyor; en yaygın semptomun enjeksiyon bölgesinde görülen ağrı olduğu ifade ediliyor. Viral vektörlü aşılar veya DNA veya RNA gibi diğer COVID-19 aşı adaylarıyla karşılaştırıldığında, CoronaVac ile aşılamadan sonra ateş oluşumunun nispeten düşük olduğu kaydediliyor.
Türkiye’de aşılamanın devam eden aşamalarında her 500 gönüllüde ara değerlendirme raporları hazırlanıyor. 6 Kasım tarihinde 518 kişi ile hazırlanan ara güvenlilik raporuna göre, aşının önemli bir yan etkisinin bulunmadığı tespit edildi.
En sık görülen yan etkiler yorgunluk (yüzde 7,5), baş ağrısı (yüzde 3,5), kas ağrısı (yüzde 3), ateş (yüzde 3) ve enjeksiyon yerinde ağrı (yüzde 2,5) olarak raporlandı.
Bağımsız veri izleme komitesi, ara güvenlilik raporununda aşının güvenliliği ile ilgili çekinceleri olmadığını bildirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Covid-19 aşısı olan Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz da aşının ilk yan etkilerinin aşının uygulandığı bölgede ağrı yaptığını, genel olarak ise baş ağrısı, yorgunluk, kas-eklem ağrısı olduğunu söyledi. Türkiye’nin 50 milyon doz sipariş verdiği Çinli CoronaVac aşısını Türkiye dışında Endonezya (125), Brezilya (46), Şili (60) ve Hong Kong (7,5) talepte bulundu.
Yüzde 91,25 etkili olduğu açıklandı
Aşıyla ilgili değerlendirmede, “18-59 yaşları arasındaki sağlıklı yetişkinlerde farklı konsantrasyonlarda ve farklı doz programları kullanan iki CoronaVac dozunun iyi tolere edildiğini ve orta derecede immünojenik olduğunu bulduk.” deniliyor. CoronaVac, Endonezya ve Bangladeş’teki insanlar üzerinde üçüncü aşama denemelerine ek olarak Brezilya’da Temmuz ayında üçüncü aşama denemelerine girdi. Brezilya’da 13 bin gönüllü üzerinde denenen aşı adayının deneyleri, beklenmedik bir yan etki nedeniyle 10 Kasım’da durdurulmuş ve 12 Kasım’da yeniden başlatılmıştı. Ankara’da toplanan Bilim Kurulu Toplantısı’nda konuşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, CoronaVac isimli aşının, toplam aşı etkinliğinin yüzde 91,25 hesaplandığını söyledi. Ancak bilim insanları Çin merkezli Sinovac’ın Covid-19 aşısıyla ilgili çıkan ilk sonuçlarının parça parça aktarılması ve beklenen test sonuçlarının geciktirilmesinin CoronoVac aşına olan güveni sarsılabileceğini belirtiyor. Henüz faz 3 klinik testleri tamamlanmayan aşı ile ilgili Türkiye’de yayınlan bir araştırmada tedavinin yüzde 91,25 oranında etkili olduğu belirtilmişti. Ancak aynı gün Brezilya’da CoronaVac aşısının yüzde 50 ila 90 oranında etkili olduğunu gösteren bir başka araştırma yayınlandı.
‘Aşı sonuçları ülkeye göre farklı olabilir’
Reuters’e konuşan uzmanlar test protokolleri, veri boyutu ve popülasyon farklılığından dolayı aynı aşının farklı sonuçlar verebileceğinin altını çizerken, bugüne kadar CoronaVac için yayınlanan sonuçların bazı karışıklıklara sebep olabileceği uyarısında bulundu.
Aşılama yöntemi nasıl?
Türkiye, üçüncü faz çalışmaları devam eden Çin menşeli Covid-19 aşısını deneme uygulamalarına katıldı. Bu aşının, toplamda 12 bin 450 gönüllü üzerinde uygulanması planlanıyor. Sağlık çalışanları grubundaki uygulamaların güvenlilik verileri olumlu olarak değerlendirildiği için uygulamalar normal riskli vatandaşlara da açıldı.
Bakanlığın açıklamasına göre aşı şu şekilde uygulanıyor: “Aşı çalışmasında, gönüllülerin bir kısmına gerçek aşı, diğer bölümüne ise plasebo veriliyor. Bu yöntem, bilgisayar programı tarafından rastgele olarak belirleniyor ve hangi gönüllüye ne yapıldığını araştırma ekibi bilmiyor. Gönüllü vatandaşlar üzerinde yapılacak denemelerde, her 3 kişiden 2’sine gerçek aşı uygulanacak. Bu sayede gerçek aşı ile aşı olmayanlar arasında etki farkı ortaya konulabilecek. Çalışmanın bitiminde, plasebo kolundaki tüm gönüllüler de tekrar merkezlere davet edilecek ve gerçek aşı uygulaması yapılacak.”
KAYNAK
Biontech Hakkında Bilgiler
BioNTECH aşısı ilk olarak Almaya’da iki Türk bilim insanı tarafından bulundu. Biontech ve ABD merkezli Pfizer’in birlikte geliştirdiği aşı yüzde 95 başarı oranına sahip. Biontech Almanya merkezli bir aşı.ABD, İngiltere, İsrail, Almanya, İtalya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, Şili, Polonya, Kanada, Romanya, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Türkiye Biontech aşısını kullanan ülkeler arasında.
BioNTech aşısı iki doz olarak uygulanıyor. Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir. Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.
kaynakça:
www.milliyet.com.tr/galeri/biontech-asisi-
BİONTECH HAKKINDAKİ BİLGİLER VE YAN ETKİLERİ
Amerikan ilaç firması Pfizer ve Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech’in ortak geliştirdikleri aşının etkinlik oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu açıklaması, Corona pandemisinin yakında sona erebileceği umutlarını arttırdı.
Gelişmeler olumlu olsa da uzmanlar, bunun, maske kullanımının sona ereceği anlamına gelmediği uyarısında bulunuyor.
Pfizer’ın aşısı, bağışıklık sistemini Corona virüsüyle mücadeleye hazırlamada yeni bir yaklaşım ve teknolojiden yararlanıyor.
Diğer aşıların çoğu, virüsün zayıflatılmış ya da ölü halinin tamamını ya da bir kısmını insan bedenine veriyor. Bu aşılama sayesinde bağışıklık sistemi, gerçek virüsü hedef alıyor.
Pfizer’ın aşısı ise Corona virüsünün bir parçasının genetik verilerini taşıyor. Aşı, kişinin koluna enjekte edildiğinde kas hücreleri, virüsü imal etmeye başlıyor.
Pfizer, bu teknolojiyi, Alman ortağı BioNTech’ten aldı. Moderna’nın benzer yaklaşımla geliştirdiği aşı da klinik deneylerin sonuna yaklaşıyor.
Corona virüsü aşısı, bu aşı teknolojisinin vereceği ilk sınav niteliğinde. Ancak uzmanlar, bu teknolojinin başka birçok hastalığın tedavisinde da umut vadedeceği görüşünde. Genetik kod, virüslerin bütününü ya da parçalarını oluşturmaktan çok daha kolay. Geleneksel yaklaşımda virüslerin bütününün ya da parçalarının canlı sistemlerin içinde üretilmesi gerekiyor.
Yan Etkileri
Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.
Kaynakça
www.covid19asi.saglik.gov.tr
www.amerikaninsesi.com
COVİD 19
ülkelere göre aşılama sayıları
Küresel aşı günlüğü
Dünya genelinde en son olarak, 178 ülkede 2,26 milyar dozdan fazla aşı uygulandı. Aşılamada ileri gelen ülkeler arasında, Çin 824,8 milyon dozla ilk sırada yer alırken, ABD 305,6 milyon dozla ikinci sırada, Avrupa Birliği ülkeleri ise 284,8 milyon doz aşı ile üçüncü sırada yer aldı. Bazı ülkeler ise aşılamada avantajlı bir başlangıç yaptı. Örneğin, Çin ve Rusya test aşamaları tamamlanmadan önce Temmuz ve Ağustos aylarında kendi ülkelerinde geliştirdikleri aşılara onay verdi. Ülkeler, bu süre zarfında milyonlarca doz aşıyı uygulamaya aldı fakat bu ülkeler aşılamadaki ilerlemeler hakkında daha az sıklıkta güncelleme sağladı.